30. elokuuta 2019

Vauhditetaanko yhdessä maksamisen murrosta Suomessa?

Käteinen vähenee, mobiilimaksaminen lisääntyy, korttimaksu on ylivoimainen maksutapa. Maksaminen on muuttunut Suomessa paljon, mutta kirittävää muihin Pohjoismaihin on vielä runsaasti.

Maisema kuva järvestä ja teksti kuvassa Järviä on Suomessa 57 000 MobilePayn käyttäjiä 1 000 000 Liity sinäkin seuraavaan miljoonaan.

Kuin käteinen, mutta tätä päivää, sanomme. Digimaksaminen tulee syrjäyttämään käteisen jollain aikavälillä, ja monissa Pohjoismaissa ollaankin jo herätty tähän. Deloitten tutkimuksen mukaan käteisen osuus on marginaalinen muissa Pohjoismaissa: rahavarannoista käteisen osuus on Norjassa 2,3 prosenttia, Ruotsissa 2,1 prosenttia ja Tanskassa 5,2 prosenttia. Samaan aikaan Suomessa käteisen osuus on vielä noin 15 prosenttia.

 

Käteisen lisäksi olemme jäljessä mobiilimaksamisessa. Täällä kuluttajalta toiselle tapahtuvaa mobiilimaksamista on kokeillut Deloitten tutkimuksen mukaan vain 40 prosenttia ihmisistä. Muissa Pohjoismaissa osuus on noin 70–80 %. Sama ilmiö pätee myös kaupoissa ja ravintoloissa mobiilimaksamiseen.

 

Me MobilePaylla haluamme rikkoa konventioita ja viedä asioita rohkeasti eteenpäin. Tavoitteenamme on viedä Suomea samaan suuntaan kuin muut Pohjoismaat, sillä digimaksamiseen siirtymisessä on koko yhteiskunnalle useita etuja. Siinä missä käteisen kustannukset ovat yhteiskunnalle suuret, on digimaksaminen edullista ja ympäristöystävällistä – siihen ei liity käteisen kalliita tuotanto-, ylläpito- ja kuljetuskustannuksia. Myös käyttöturvallisuus on mobilimaksamisessa omaa luokkaansa verrattuna käteiseen tai kortteihin.

 

Huolimatta muiden Pohjoismaiden etumatkasta on MobilePayn kasvuvauhti Suomen mittakaavassa ollut kova. Olemme saaneet mukaan useita partnereita ja kauppiaita, jotka ovat lähteneet kanssamme viemään mobiilimaksamisen murrosta läpi Suomessa. Yli 16 000 kauppaa ja ravintolaa ottaa jo MobilePay-maksuja vastaan. Maksut kuluttajilta yrityksille ovatkin nelinkertaistuneet vuodessa, 240 000 maksutapahtumasta lähes miljoonaan kvartaalissa.

 

MobilePay ylitti tänä kesänä miljoonan rekisteröityneen käyttäjän rajan, ja siitä on syytä olla kiitollinen. Joka neljäs yli 15-vuotias suomalainen käyttää sovellusta mobiilimaksamiseen ja sovellukseen rekisteröityy joka päivä 1500 uutta käyttäjää. Olisitko sinä seuraava?

 

Anniina Heinonen

CEO, MobilePay Finland Oy

 

 

Lisätietoa

MobilePay on Pohjoismaiden johtava mobiilimaksuratkaisu, joka on ilmainen kaikkien pankkien asiakkaille. Sovellus toimii kaikilla yleisimmillä älypuhelimilla, kaikilla korteilla ja kaikissa maksutapahtumissa, kuten kuluttajien välisissä maksuissa, verkkokaupoissa, pienemmissä myymälöissä, suurilla ketjuilla, sovelluksissa, kansalaisjärjestöiden varainkeruussa, toistuvissa maksuissa ja laskujen maksussa. MobilePay Suomi on osa MobilePay-konsernia.