25. kesäkuuta 2020

Yli kolmannes suomalaisista käyttää mobiilimaksua, ja mobiilissa siirtyvän rahan määrä on kaksinkertaistunut – näin koronakevät muutti suomalaisten maksukäyttäytymistä

Mobiilimaksusovellukset ovat käytössä jo lähes 40 prosentilla suomalaisista. Sama ilmiö näkyy MobilePay-maksusovelluksen kasvuluvuissa: alkuvuoden 2020 aikana sovelluksella on siirretty rahaa jo yli 500 miljoonalla eurolla. Siirtoja tehtiin 84 % enemmän kuin vuoden 2019 vastaavana ajanjaksona. Koronakevään uskotaan kiihdyttäneen kasvussa olleen mobiilimaksamisen suosiota entisestään.

Liilalla taustalla MobilePayn logo ja teksti +500 milj. euroa

YouGovin tuore tutkimus puhuu koronakevään vauhdittaman maksamisen murroksen puolesta Suomessa. Kevään 2020 aikana suurimmat muutokset maksutottumuksissa tapahtuivat mobiilimaksun ja käteisen välillä. Korttimaksujen suosio pysyi lähes samalla tasolla, kun taas käteisen käyttö väheni ja mobiilimaksaminen yleistyi.

Hygieenisen maksutavan eli mobiilimaksun suosiminen näkyi muun muassa kaupan kassoilla ja ravintolatilauksissa, joissa käteisen käyttö laski alkuvuodesta 6 %. Voimakkainta kasvu oli verkkokaupoissa, joissa mobiilimaksu kasvatti suosiotaan alkuvuoden aikana 7 %.

Tutkimustuloksia tukevat myös MobilePay-sovelluksen käyttöluvut, jotka ovat kasvaneet tasaisesti koko alkuvuoden. Toukokuu rikkoi ennätyksiä kaikkien aikojen vauhdikkaimpana kuukautena Suomessa: silloin yhden kuukauden aikana ylitettiin sekä 3 miljoonan maksutapahtuman että 100 miljoonan siirretyn euron rajapyykki. Pelkästään toukokuussa sovelluksessa tehtyjen maksujen määrä kasvoi neljänneksellä huhtikuuhun  verrattuna.

MobilePay ennusti vuoden 2019 lopussa, että vuonna 2020 menee miljardin siirretyn euron raja rikki, ja nyt näyttääkin siltä, että vauhdissa on pysytty.

Viime vuoden aikana sovelluksella tehtiin maksuja yhteensä 620 miljoonan euron edestä. Tänä vuonna tuo luku on jo kesäkuun puoliväliin mennessä yli 500 miljoonaa euroa. Uskon, että maksutavan helppous ja hygieenisyys on korostunut etenkin tänä keväänä.

Noona Puusniekka
Vt. toimitusjohtaja, MobilePay Finland

Sovelluksen käyttäjäprofiilissa on huomattavissa kevään aikana paljon puhututtanut digiloikka, sillä MobilePayn käyttäjien keski-ikä on tasaisessa nousussa. Valtaosa uusista käyttäjistä on 35–44-vuotiaita aikuisia. Rekisteröityneitä käyttäjiä on tällä hetkellä Suomessa noin 1,4 miljoonaa ja uusia tulee keskimäärin 1 300 käyttäjän päivävauhdilla.

Yhä useampi käyttää mobiilimaksua ruokakaupassa ja verkossa

Myös MobilePaylla suurin kasvu on tapahtunut verkkomaksamisessa ja kauppojen kassoilla. Esimerkiksi S-ryhmän kassoilla sovelluksella maksettiin toukokuussa 57 % useammin tammikuuhun verrattuna. Vielä merkittävämpää oli kasvu MobilePaylla maksettujen ostosten koossa, sillä euromääräisesti kasvu oli jopa 97 % alkuvuoteen verrattuna.

Myös verkkomaksaminen kasvoi kuukausittain saavuttaen toukokuussa huippunsa, lähes 700 000 maksutapahtumaa. Luku on 43 % suurempi kuin tammikuussa 2020. Yli puoli miljoonaa suomalaista on maksanut ostoksensa MobilePaylla verkkokaupoissa tai sovelluksissa tämän vuoden puolella.

- On upeaa seurata, miten yhä useampi suomalainen löytää MobilePayn ja jää käyttäjäksi. Kumppanoidumme jatkuvasti ja haluamme myös tulevaisuudessa tarjota mutkattoman maksutavan mahdollisimman monessa yhteydessä. Tällä hetkellä toimimme kaverilta kaverille maksamisen lisäksi maksutapana yli 10 000 verkkokaupassa ja sovelluksessa sekä lähes kaikissa päivittäistavarakaupoissa, Puusniekka toteaa.

Mobiilimaksamisen suosion syitä ei tarvitse etsiä kaukaa. Eniten kiitosta on kerännyt helppokäyttöisyys: maksu onnistuu sovelluksessa yhdellä pyyhkäisyllä, eikä MobilePayn käyttö ole pankkisidonnaista vaan sovellus on ladattavissa ilmaiseksi kaikille asiakkaille pankista riippumatta.

Myös maksamisen hygieenisyys on nostanut tänä keväänä päätään – kaupan kassalla mobiilimaksaminen on mahdollista käteiseen, kortteihin tai maksupäätteeseen koskematta. Maksusummissa ei ole ylärajaa, kuten lähimaksuissa. Päivittäistavarakauppojen kanta-asiakaskortit saa liitettyä sovellukseen, jonka jälkeen jäsenedut kerääntyvät automaattisesti samalla, kun maksaa MobilePaylla.

Lisätietoja:
Noona Puusniekka
Vt. toimitusjohtaja, MobilePay
040 777 1500
noona.puusniekka@mobilepay.fi

MobilePay

MobilePay on Pohjoismaiden johtava mobiilimaksuratkaisu, joka on ilmainen kaikkien pankkien asiakkaille. Suomessa on jo 1,4 miljoonaa MobilePay-käyttäjää. Alkuvuoden 2020 aikana sovelluksella on siirretty rahaa jo yli 500 miljoonalla eurolla. Siirtoja tehtiin 84 % enemmän kuin vuoden 2019 vastaavana ajanjaksona. MobilePay Suomi on osa MobilePay-konsernia.