Mobiilimaksaminen laskee lahjoittamisen kynnystä
Suomessa ja maailmalla ihmisiä auttava Suomen Punainen Risti on yksi Suomen mobiilimaksamisen käyttöönottajien pioneeriorganisaatioita. MobilePay ja Punainen Risti ovat tehneet yhteistyötä jo lähes 10 vuoden ajan. Tänä päivänä järjestö käyttää lukuisia eri MobilePayn maksuratkaisuja osana monikanavaista varainhankintaa – niin katukeräyksissä, verkossa kuin kuukausilahjoittamisessa.
Punaisella Ristillä varainhankinnan asiantuntijana jo 13 vuotta toiminut Mia Ekström on ollut mukana lähes yhtä kauan kuin MobilePay on ollut käytössä. Hänen mukaansa SPRn tavoite on tehdä lahjoittaminen mahdollisimman helpoksi, jotta jokainen löytäisi itselleen sopivan tavan lahjoittaa.
”Meidän tavoite on tarjota erilaisia maksutapoja, jotka sopivat erilaisille ihmisille. Seuraamme jatkuvasti esimerkiksi MobilePayn uusia tuotejulkaisua ja mietimme, miten pystymme hyödyntämään nykyaikaisia maksuratkaisuja entistä monipuolisemmin”, Ekström kiteyttää.
Käteisen käytön väheneminen johti MobilePayn käyttöönottoon
Alun perin tarve mobiilimaksamisen käyttöönotolle syntyi käteisen käytön vähenemisestä. Ekströmin mukaan kadulla lipaskerääjät kuulivat enenevissä määrin, ettei lahjoittaminen ole mahdollista käteisen puutteen vuoksi.
”Ensimmäiseksi lähdimme ratkomaan sitä, että ihmisillä olisi kadullakin joku muu tapa lahjoittaa keräyksiin kuin käteisen antaminen. Huoli käteisen käytön vähenemisestä ja siitä, miten saamme sen paikattua, on keskeisessä osassa myös omassa työnkuvassani”, Ekström toteaa.
Jo 10 vuotta sitten MobilePayn etuna oli maksutavan joustavuus muihin lahjoitustapoihin, kuten esimerkiksi tekstiviestilahjoitukseen verrattuna.
”MobilePay oli ensimmäinen mobiilimaksamisen tapa, jossa ihminen pystyy itse valitsemaan lahjoitettavan summan. Tekstiviestilahjoittamisessa on puolestaan erilliset tekstiviestikoodit, jossa lahjoitussumma on valmiina. Lisäksi MobilePayn etuna on, että ihmiset pystyvät lahjoittamaan suoraan omista rahoistaan. Tekstiviestilahjoittamisessa haasteena voi olla se, että työpuhelinta käyttävillä lahjoitus menee suoraan työnantajan laskuun”, Ekström kuvailee.
MobilePayhin Punainen Risti päätyi palvelun ollessa siihen aikaan ainoaa laatuaan. Ekströmin mukaan MobilePay valikoitui myös siksi, että sisarjärjestö Tanskan Punainen Risti oli jo kertonut MobilePaysta Suomen sisaroganisaatiolle. Ekström kuvailee uuden maksutavan käyttöönottoprosessia helpoksi, jossa MobilePayn henkilökunta oli valtavana tukena.
”MobilePaylla oli tällaisia promoottoreita eri puolella Suomea, jotka tulivat meidän vapaaehtoisten koulutustilaisuuksiin kertomaan MobilePaysta. Meille teetettiin myös erilaisia bannereita ja vaikka mitä promomateriaalia”, Ekström muistelee.
Monikanavaisuus mobiilimaksamisen etuna
SPR käyttää mobiilimaksamista laajasti erilaisissa ympäristöissä. MobilePay MyShopin QR-koodeja ja lyhytnumeroita järjestö hyödyntää erityisesti katu-, koulu- ja yrityskeräyksissä. MyShopin etuna Ekström mainitsee lahjoitusmäärien reaaliaikaisen seurannan esimerkiksi eri paikallisosastojen välillä.
”MyShop on ollut todella näppärä. Ratkaisun avulla vapaaehtoiset saavat tietää, kuinka paljon heidän lahjoitusnumeroidensa kautta on kerätty lahjoituksia. Toisille tämä on ollut sellainen motivoiva juttu, kun voi seurata omaa kerättyä pottia”, Eksröm kertoo.
Lipaskeräyksen lisäksi SPR hyödyntää mobiilimaksamista myös muissa lahjoituskanavissa: MobilePaylla voi lahjoittaa verkkosivujen ja erilaisten nettikeräysten kautta. Myös verkkokauppaostokset voidaan maksaa MobilePaylla. Viimeisimpänä lisäyksenä lahjoituspalettiin on lisätty kuukausilahjoitusmahdollisuus, jossa lahjoittaminen onnistuu säännöllisesti MobilePayn kautta. Ekströmin mukaan MobilePayn selvä päähyöty on ollut lahjoittamisen helpottaminen.
”Selkeästi kynnys lahjoittamiseen on madaltunut jokaisessa lahjoitustavassa. MobilePay on sillä tavalla monipuolinen maksutapa, että se toimii kadulla, verkossa ja painetussa materiaalissa. Me voidaan niin monella tavalla viestiä MobilePaylla lahjoittamisesta. Tekniikka taipuu moneen ja se on kyllä hyvä”, Ekström kiittelee.
MobilePay-lahjoitusten määrä nousussa – Nälkäpäiväkeräyksessä jopa 100% kasvu
Mobiilimaksamisen yleistyminen näkyy myös Punaisella Ristillä kasvavissa MobilePay-lahjoitusten määrissä. Esimerkiksi katukeräyksissä MobilePaylla lahjoitetaan kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.
Suomen nykyhistorian suurimman lahjoitustuloksen keränneessä Ukraina-keräyksessä, MobilePayn kautta tehtyjen lahjoitusten osuus oli lähes kaksi miljoonaa euroa. Silti matkaa käteisen täysimittaiseen korvaamiseen on vielä jäljellä.
“Ukraina-keräyksessä nähtiin MobilePaylla olevan lahjoituskynnystä madaltava rooli, koska sitä kautta yksityishenkilöt lähtivät lahjoittamaan. Monista lahjoitustavoista todella moni lahjoittaja valitsi juuri MobilePayn. Siinä nähtiin ihan valtava kasvu.
Myös vuosittaisessa Nälkäpäiväkeräyksessä MobilePayn kautta lahjoitettavien summien prosentuaalinen kasvu on Ekströmin mukaan ollut suuri. Edelliseen vuoteen verrattuna MobilePay-lahjoitusten määrä kasvoi yli 100%. Ekströmin mukaan lahjoittajien palaute MobilePayn käytöstä on ollut positiivista.
”Uskon, että lahjoittavat ovat varmasti kiitollisia ja ilahtuneita siitä, että meillä on tämmöinen nykyaikainen tapa lahjoittaa. Kyllä palautteet ovat aina olleet positiivisia, että wau, ai teille pystyy lahjoittamaan myös MobilePaylla”, Ekström kertoo.
Yhteistyöhön MobilePayn kanssa Ekström on ollut tyytyväinen. Hän suositteleekin MobilePayn maksuratkaisuja myös muille varainkeruuta harjoittaville organisaatioille.
”Kyllähän se on meidän kaikkien etu, että ihmiset oppivat siihen, että lahjoituksia voi tehdä eri tavoilla”, Ekström summaa.